Νέος “Βιολογικός Καθαρισμός” για Αρχάγγελο – Αφάντου!


Ο “Βιολογικός Καθαρισμός” της Ρόδου χωροθετήθηκε με “συνοπτικές διαδικασίες” στην πιο Τουριστική περιοχή, στην Καλλιθέα – Φαληράκι!… Επιπροσθέτως, επιβαρύνθηκε η εγκατάσταση με τη μεταφορά λυμάτων και αποβλήτων από το Δήμο Ιαλυσού. Την ίδια στιγμή, η πόλη της Ρόδου έχει συνδεθεί σε πολύ μικρό ποσοστό.
Η επιμονή για μεταφορά λυμάτων και αποβλήτων με αγωγό πολλών δεκάδων χιλιομέτρων από Αρχάγγελο και Αφάντου, αποτελεί αδικαιολόγητη – μη παραδεκτή, τεχνολογικά και οικονομικά, λύση. Συμφωνώ με την εκτίμηση του πρώην δημάρχου Καλλιθέας κ. Ιατρίδη, πως η “λύση” αυτή, οφείλεται σε “πολιτικό καπρίτσιο”.
Αντί της μεταφοράς, ορθή είναι η λύση της δημιουργίας κοινού “Βιολογικού” για Αρχάγγελο – Αφάντου, πιθανόν σε εσωτερικό χώρο και η επεξεργασία των αποβλήτων με σκοπό τη διάθεση για άρδευση.
Είναι λάθος η αντιπαράθεση με τοπικιστικά κριτήρια, όπως βέβαια και η “επιβάρυνση” της πιο τουριστικής περιοχής της Ρόδου, το Φαληράκι, με τα λύματα και απόβλητα “του γείτονα”. Ο Αρχάγγελος και τ’ Αφάντου δικαιούνται εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων.
Ακούγεται να κυκλοφορεί η άποψη, πως “δεν υπάρχουν λεφτά” για νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων – αποβλήτων, αλλά μόνο για … αγωγούς! Αλλά, αν είναι αλήθεια, τέτοιες προσχηματικές πρακτικές, ανάμεσα σε άλλες, οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία!
Χρειάζονται ξεκάθαρες, ρεαλιστικές λύσεις, όχι “πολιτικά καπρίτσια και εμμονές”.

……….English Summary:
Instead of transferring sewage for a long distance fron Arhaggelos & Afandou to Rhodes treatment plant, it is more feasible and economical to built a separate – independant plant near the two areas. Thus, the environmental load will not increase at the mainly tourist area of Kallithea springs – Faliraki.

Tags: No tags

2 Responses