Μείωση του Κράτους – Φιλελευθερισμός!

Παραφράζοντας το σχετικό με τους “προλετάριους και τις αλυσίδες-τους”, και φυσικά με την ανάλογη υπερβολή, “Το μόνο που έχουν να χάσουν οι απλοί Πολίτες από την μείωση του κράτους, είναι οι “προστάτες”-τους!

Ορισμένοι, είτε από άγνοια, είτε σκόπιμα, επιχειρηματολογούν, εκφοβίζοντας τους απλούς εργαζόμενους στο Δημόσιο, πως η μείωση του Κράτους έχει σαν σκοπό-της την απόλυσή-τους και την ανάθεση εργασιών στους “κακούς (ημέτερους) Ιδιώτες”.
Τίποτε πιο αναληθές.
Η μείωση του Κράτους πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση ΑΧΡΗΣΤΩΝ και παρασιτικών φορέων ή υπηρεσιών, που για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή-τους και την αργομισθία-τους αναλαμβάνουν εργασίες επιχειρηματικές (με πρόσχημα το “καλό του έθνους και της πατρίδος…”), αλλά ανταγωνιζόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις τις οποίες είτε υποχρεώνουν να “φυτοζωούν” είτε και να κλείνουν, αυξάνοντας την ανεργία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Συμφωνούμε πως δεν είναι θεμιτό, υπάλληλοι των πολεοδομιών να εκδίδουν άδειες οικοδομών ή εκπαιδευτικοί – Δημόσιοι Υπάλληλοι να παρέχουν ιδιωτικά υπηρεσίες εκπαίδευσης (φροντιστήρια). Πώς θεωρείται επιτρεπτό, Κρατικοδίαιτα Εργαστήρια, που εξοπλίζονται με χρήματα των φορολογουμένων να παρέχουν υπηρεσίες δοκιμών σε ιδιώτες;
Γιατί να μην υπάρχουν ιδιωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς – λεωφορεία, τρένα κα; Φαντάζεστε εταιρίες ταξί που να ανήκουν στο Δημόσιο;
Θυμάστε τα αλήστου μνήμης “κρατικά” ξενοδοχεία “ΞΕΝΙΑ”;
Αυτά δειγματοληπτικά..
Αλλά, ιδιωτικοποίηση επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί η έμμεση εξάρτηση από το Κράτος, με διαδικασίες “γραφειοκρατικών, άχρηστων και υπερβολικών αδειοδοτήσεων”, ώστε ουσιαστικά το Κράτος να μην έχει επιχειρηματική δράση άμεσα, αλλά να παίζει το ρόλο του “νταβατζή” (όρος δόκιμος, αφού χρησιμοποιήθηκε από πρώην πρωθυπουργό). Ούτε είναι υγιής εξέλιξη, η χειραγώγηση των επιχειρήσεων με επιδοτήσεις, αναθέσεις έργου με αδιαφάνεια, με διαπλοκή.
Για να υπάρξει η τόσο αναγκαία φιλελευθεροποίηση της Κοινωνίας και της Οικονομίας, απαιτείται ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία φιλελεύθερου σχηματισμού, αλλά και ιδεολογική επικράτηση των αρχών και αξιών της “Αστικοφιλελεύθερης Δημοκρατίας” και απόρριψη του “Ολοκληρωτικού Κρατισμού”.

Tags: No tags

4 Responses