Τροφικές Δηλητηριάσεις – Προστασία καταναλωτών!


Η εκτεταμένη “επιδημία” στην ΚεντροΔυτική Ευρώπη από (Εντεροαιμορραγικό) E. coli με θύματα, αποδόθηκε αρχικά σε λαχανικά (αγγούρια), προελεύσεως Ισπανίας.
Στη συνέχεια, ενοχοποιήθηκαν φύτρες φασολιών που παρήχθησαν στη Γερμανία ως η πηγή της μόλυνσης.
Πιθανόν τα φυτικά προϊόντα να ποτίσθηκαν με μολυσμένο με λύματα νερό – μη αποτελεσματικά χλωριωμένο, ή να λιπάνθηκαν με κοπριά που περιείχε το μεταλλαγμένο στέλεχος E. coli με την ονομασία Ο104:Η14. Τα αντιβιοτικά φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συγκεκριμένου στελέχους. Μια πρώτη ένδειξη για αυτό έρχεται από το γεγονός ότι το στέλεχος Ο104:Η14 φέρει γονίδια ανθεκτικότητας που το καθιστούν απρόσβλητο από αρκετές κατηγορίες αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, «…υπάρχουν λάθη όσον αφορά την υγιεινή κατά τη διαδικασία της παρασκευής γευμάτων, αλλά και σε άλλα στάδια. Αυτό συμβαίνει σε επιχειρήσεις όπου είναι χαμηλό το μορφωτικό επίπεδο ή οι άνθρωποι δεν πληρώνονται καλά»

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1991175

Συστήνεται, σε χώρους μαζικής εστίασης (πχ ξενοδοχεία), το καλό πλύσιμο των λαχανικών με (ελεγμένο) πόσιμο νερό , και η χρήση χλωρίου για την αποτελεσματική απολύμανση.

Tags: No tags

Comments are closed.