acrylamide

Ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα – E.F.S.A.

Ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα – E.F.S.A.

   Ολοκληρώθηκε η πρώτη σειρά δειγματοληψιών και εργαστηριακών δοκιμών για περιεχόμενο Ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα (πχ πατάτες τηγανητές) στα πλαίσια διαδικασιών αυτοελέγχου, αλλά και ως Επιστημονική συνεισφορά του Εργαστηρίου-μας για ενημέρωση προς τους Πολίτες της περιοχής-μας. Εξετάστηκαν τόσο δείγματα από Ξενοδοχειακές μονάδες – Πελάτες-μας, αλλά και τυχαία δείγματα από την Αγορά, σε «δημοφιλή» ταχυφαγεία ή προϊόντα ευρείας κατανάλωσης … Διαπιστώθηκε ότι όλα τα δείγματα ικανοποιούσαν τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων  (E.F.S.A.) όσον αφορά την παραμετρική τιμή παρουσίας ακρυλαμιδίου σε τρόφιμα.
   Θεωρούμε ότι καλό θα ήταν, οι Αρμόδιες Υπηρεσίες της Χώρας-μας να ενημέρωναν τους Πολίτες – Καταναλωτές και από την πλευρά-τους, ποια είναι η κατάσταση στη Χώρα-μας και στον τομέα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (E.F.S.A.), ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για προστασία και πληροφόρηση των Καταναλωτών εξέδωσε το 2015 έγγραφο όπου αναφέρεται στις έρευνες που πραγματοποιούνται για την παρουσία ακρυλαμιδίου σε τρόφιμα (τηγανητές πατάτες και άλλα αμυλούχα τρόφιμα, όπως φρυγανιές ή υποκατάστατα καφέ. Τα συμπεράσματα υπήρξαν καθησυχαστικά, αλλά, το 2017 εκδόθηκε σύσταση – πρόταση ώστε οι Εθνικές Υπηρεσίες Τροφίμων να συνεχίσουν τις Έρευνες. Καθορίστηκαν μάλιστα και παραμετρικές τιμές ενδεικτικές.
   Το κύριο βάρος είναι πάντοτε η βελτίωση των συνθηκών διαχείρισης ώστε να περιορίζεται η δημιουργία ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Πχ θερμοκρασία τηγανίσματος, ανανέωση χρήσης λαδιού κα.
   Εμείς ως τοπικό Εργαστήριο για τους αναγκαίους αυτοελέγχους που απαιτούνται, πραγματοποιούμε αριθμό δειγματοληψιών και εργαστηριακών δοκιμών.   
Είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστα δείγματα ώστε να μπορούν να συνάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Έτσι, πρωτοπορώντας ξανά, διευρύναμε τις δειγματοληψίες, για λόγους επιστημονικής έρευνας, ώστε να συμπεριλάβουμε και δείγματα τυχαία, από την Αγορά.
Ακριβώς γι αυτό, πιστεύουμε ότι στα Δωδεκάνησα, τη Ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, ένα αξιόπιστο τοπικό εργαστήριο μπορεί να συμμετέχει σε ερευνητικές δραστηριότητες χρήσιμες για την Υγιεινή & Ασφάλεια και Πραγματική Ποιότητα των τροφίμων. 

Comments are closed.