05.tif

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΝΕΡΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΡΟΔΟΥ & ΚΩ 2020

Παρά την πανδημία του κορωνοϊού, και το καθυστερημενο και λειψό άνοιγμα της φετεινής τουριστικής περιόδου, ξεκινήσαμε και φέτος τον Πρόγραμμα Ελέγχου της Ποιότητας των νερών στις πολυσύχναστες παραλίες κολύμβησης. Ετσι, ολοκληρώθηκαν και για το μήνα Αύγουστο 2020, οι δειγματοληψίες – εργαστηριακές δοκιμές νερών κολύμβησης σε ακτές που διαχειρίζονται Πελάτες-μας και όχι μόνο (πχ καταγγελίες από ενδιαφερόμενους). Συστηματικά, το μήνα Αύγουστο παρατηρούνται υπερβάσεις σε κάποια σημεία που οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες. Η αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική, αν διαχωρισθεί, όπως επιχειρηματολογήσαμε επανειλημμένως και στο παρελθόν, ο επίσημος έλεγχος, (που πρέπει να είναι και έκτακτος για επιβολή τυχόν κυρώσεων), από τη διαδικασία “βράβευσης καθαρών και οργανωμένων ακτών”.
(Φέτος, επεκτάθηκε στο έπακρο, η αποστολή δειγμάτων από τη Δωδεκάνησο σε απομακρυσμένο εργαστήριο δοκιμών (στην Ηπειρο…), και εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο, όπως μας ενημέρωσε, μετά από αιτιολογημένη εκφραση προβληματισμού-μας, μας διαβεβαίωσε πως “εγκρίθηκε η κατ εξαίρεση μετακίνηση των επιφορτισμένων παραγόντων” από νομό σε νομό, για τις ανάγκες του Προγράμματος…)
Οσο μας αφορά, τα νερά, στη συντριπτική-τους πλειοψηφία, ικανοποιούν τις απαιτήσεις της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για “εξαιρετική ποιότητα νερών”, ώστε να έχουν βραβευθεί με τη “Γαλάζια Σημαία”.Στις ακτές που ελέγχονται, περιλαμβάνονται σημεία που προτίθενται να υποβάλουν αίτηση για βράβευση με τη “Γαλάζια Σημαία” το 2021.

Τα δείγματα παραλαμβάνονται στο Εργαστήριο σε λιγότερο από 2 ώρες για τη Ρόδο και 6 – 8 ώρες για Κω.
“Θωρακίζουμε” το Δωδεκανησιακό Τουρισμό με αξιοπιστία, ποιότητα, αμεσότητα, επιστημονική κατάρτιση, λύσεις.

 

Tags: No tags

Comments are closed.