E. coli σε φυτικά (βιολογικά) προϊόντα (αγγούρια κλπ)!


Στο δεύτερο μισό του Μαΐου, ανακοινώθηκε εκτεταμένη “επιδημία” στην ΚεντροΔυτική Ευρώπη από (Εντεροαιμορραγικό) E. coli με θύματα, (κυρίως γυναίκες)! Αποδόθηκε σε λαχανικά (αγγούρια), προελεύσεως Ισπανίας. Η Ισπανία το αντικρούει, με το επιχείρημα πως δεν διαπστώθηκαν κρούσματα στην ίδια!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), “η επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως και η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα…” Αγγούρια που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli έχουν εντοπισθεί και σε Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δεν έχει εντοπισθεί παρόμοιο πρόβλημα στην Ελλάδα.
Τα ύποπτα (βιολογικά) αγγούρια, πιθανόν να ποτίσθηκαν με μολυσμένο με λύματα νερό – μη αποτελεσματικά χλωριωμένο. Όπως είναι γνωστό, η χλωρίωση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο απολύμανσης.
Υπάρχει επίσης ακόμη η πιθανότητα, τα αγγούρια να μολύνθηκαν από πρακτικές κατά την αποθήκευση στη χώρα προορισμού (δεδομένης της ανυπαρξίας κατά τους Ισπανούς, ευρημάτων στη χώρα-τους).
Συστήνεται, σε χώρους μαζικής εστίασης (πχ ξενοδοχεία), το καλό πλύσιμο των λαχανικών με (ελεγμένο) πόσιμο νερό , και η χρήση χλωρίου για την αποτελεσματική απολύμανση.

Tags: No tags

8 Responses