Στο δεύτερο μισό του Μαΐου, ανακοινώθηκε εκτεταμένη “επιδημία” στην ΚεντροΔυτική Ευρώπη από (Εντεροαιμορραγικό) E. coli με θύματα, (κυρίως γυναίκες)! Αποδόθηκε σε λαχανικά (αγγούρια), προελεύσεως Ισπανίας. Η Ισπανία το αντικρούει, με το επιχείρημα πως δεν διαπστώθηκαν κρούσματα στην ίδια!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), “η επιδημία του βακτηρίου E.coli στη Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως και η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα…” Αγγούρια που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με το εντεροαιμορραγικό βακτήριο E.coli έχουν εντοπισθεί και σε Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), δεν έχει εντοπισθεί παρόμοιο πρόβλημα στην Ελλάδα.
Τα ύποπτα (βιολογικά) αγγούρια, πιθανόν να ποτίσθηκαν με μολυσμένο με λύματα νερό – μη αποτελεσματικά χλωριωμένο. Όπως είναι γνωστό, η χλωρίωση αποτελεί την πλέον αποτελεσματική μέθοδο απολύμανσης.
Υπάρχει επίσης ακόμη η πιθανότητα, τα αγγούρια να μολύνθηκαν από πρακτικές κατά την αποθήκευση στη χώρα προορισμού (δεδομένης της ανυπαρξίας κατά τους Ισπανούς, ευρημάτων στη χώρα-τους).
Συστήνεται, σε χώρους μαζικής εστίασης (πχ ξενοδοχεία), το καλό πλύσιμο των λαχανικών με (ελεγμένο) πόσιμο νερό , και η χρήση χλωρίου για την αποτελεσματική απολύμανση.
"…Ο τύπος του βακτηρίου E.coli που έχει προκαλέσει 16 θανάτους στη Γερμανία δεν έχει εντοπιστεί ποτέ ξανά σε επιδημία, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας…" (02/06/2011)
Απολυμαντικά δισκία χλωρίου για απολύμανση λαχανικών, μετά από καλό πλύσιμο με καλής ποιότητας πόσιμο νερό. Ακολουθεί, μετά την απολύμανση, καλό ξέβγαλμα!…
Από τις εφημερίδες: "…Τα ισπανικά αγγούρια δεν κατηγορούνται πλέον για το ξέσπασμα της επιδημίας E.coli, που έχει προκαλέσει το θάνατο 19 ανθρώπων στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 18 στη Γερμανία. Ωστόσο, οι αρχικές πληροφορίες ότι το επικίνδυνο βακτήριο βρισκόταν στα ισπανικά αγγούρια προκάλεσε σημαντικές οικονομικές απώλειες για τους παραγωγούς λαχανικών κυρίως στην Ισπανία.Η προέλευση του βακτηρίου παραμένει άγνωστη…"
"Updated joint statement by the European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) and the European Food Safety Authority (EFSA)
On 22 May 2011, Germany reported a significant increase in the number of patients with haemolytic uremic syndrome (HUS) and bloody diarrhoea caused by Shiga toxin-producing E. coli (STEC). Since 2 May, over 400 HUS cases and over 1000 STEC cases been reported in Germany. Additional HUS and STEC cases linked to the outbreak have been reported in several other EU/EEA countries; Austria, Czech Republic, Denmark, France, the Netherlands, Norway, Poland, Spain, Sweden, and United Kingdom. While HUS cases are usually observed in children under 5 years of age, over 80% are adults in this outbreak, with a clear predominance of women (about 68%). The source of the outbreak has not yet been confirmed and intensive investigations are ongoing. German health authorities suspect that contaminated food is the vehicle of the outbreak, with current investigations focusing on the consumption of raw tomatoes, fresh cucumbers and lettuce. In the specific case of the present outbreak of STEC in Germany, the precautionary recommendation was made by the Federal Institute for Risk Assessment to avoid consumption of raw vegetables like cucumbers, tomatoes, and lettuce in the northern part of Germany until the source of the outbreak has been identified."
Από τιςε εφημερίδες" "…Φύτρες φασολιών που παρήχθησαν στη Γερμανία είναι η πηγή της μόλυνση με το στέλεχος του βακτηρίου E.Coli που προκάλεσε τον θάνατο 29 ανθρώπων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής του ομοσπονδιακού υγειονομικού Ινστιτούτου Robert Koch…
Το ινστιτούτο πρόσθεσε ότι αίρεται η προειδοποίηση κατά της κατανάλωσης αγγουριών, τοματών και πράσινων σαλατών στη Γερμανία, αλλά διατηρείται για τις φρέσκες φύτρες οσπρίων…"
«Υπάρχουν λάθη όσον αφορά την υγιεινή κατά τη διαδικασία της παρασκευής γευμάτων, αλλά και σε άλλα στάδια. Αυτό συμβαίνει σε επιχειρήσεις όπου είναι χαμηλό το μορφωτικό επίπεδο ή οι άνθρωποι δεν πληρώνονται καλά»
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1991175
Από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA): "… on the E. coli O104:H4 outbreaks in Germany and France in 2011….
Since May 2011, an outbreak of Shiga-toxin producing Escherichia coli (STEC) has been ongoing in Germany, though the number of new cases is rapidly decreasing. On 24 June 2011, French authorities reported an E. coli outbreak in the region of Bordeaux. Since the start of these outbreaks, there have been a large number of patients with bloody diarrhoea caused by STEC and an unusually high proportion of these have developed haemolytic uremic syndrome (HUS). To date, the E. coli O104:H4 outbreak is responsible for 48 deaths in Germany and one in Sweden. The total number of cases reported in the EU, Norway and Switzerland is 4,178.
Οι καταναλωτές συνίσταται να μαγειρεύουν αποτελεσματικά τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ώστε να καθίστανται ασφαλή για κατανάλωση.