ΕΦΕΤ – Δυστυχώς η δικαίωση των προβλέψεών-μου!

Σημασία δεν έχει πού υπάγεται ο Φορέας, αλλά αν ο επίσημος έλεγχος θα είναι “ενιαίος, μη αποσπασματικός, πλήρης, χωρίς συντεχνιασμούς, διαφανής και αποτελεσματικός”.

Οι θιασώτες των “συντονισμένων προγραμμάτων ελέγχου” ας αναλογισθούν την ευκαιρία που κλώτσησαν να είναι εκείνοι “ο Φορέας” και ας περιμένουν στο ακουστικό-τους την … πρόσκληση για να συμμετάσχουν σε … συντονιστικές επιτροπές!…

“Και αν αποδυναμώσουμε τον ¨ΕΦΕΤ¨, που κατηγορούμε τους Γεωπόνους και τους Κτηνιάτρους, ποιος ο λόγος να ενδιαφερθούμε πού θα πάει; Την κηδεία του θα κάνουμε”. “Περί ΕΦΕΤ” – Συνέλευση των Αντιπροσώπων της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, 28062008 (Από τα Πρακτικά):

Το πλήρες διορθωμένο κείμενο:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Όταν ξεκίνησα να έρθω, σας είχα στείλει και την εισήγηση που είχα γράψει για τον Δεκέμβριο, ακριβώς την ίδια, και λέω ότι θα τους ξαναπούμε μετά από εικοσιπέντε χρόνια τα ίδια πράγματα.

Άκουσα, όμως, καινούργια πράγματα τώρα.Ότι η αναγκαιότητα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, δεν ήταν ανάγκη της εποχής, αλλά ήταν αναγκαίο, λέει, ένα συντονιστικό γραφείο, μία θυρίδα παραπόνων, όπου θα συντονίζει πέντε συναρμόδιες Υπηρεσίες και μία έκτη. Δηλαδή, να είναι ο ¨ΕΦΕΤ¨ σαν το ¨ΚΕΚ¨, να πηγαίνει πάλι κάποιος να κάνει το παράπονο και να συντονίζει ο ¨ΕΦΕΤ¨.Δεν ξέρω καμία χώρα του κόσμου που έχει πέντε ή έξι συναρμόδιες Υπηρεσίες και ένα συντονιστή.Θυμάμαι πάρα πολύ καλά, κάποιον από τους προηγούμενους Προέδρους της Ένωσης Ελλήνων Χημικών -θα τον κατονομάσω, πιστεύω να μην κάνω λάθος- τον Συνάδελφο τον Γιάννη τον Γαγκλία, με τι απόγνωση εκλιπαρούσε τους Συναδέλφους, να μη φέρνουν προσκόμματα στην ίδρυση και λειτουργία του ¨ΕΦΕΤ¨, με το επιχείρημα: «Συνάδελφοι, και εκεί Χημικοί θα δουλεύουν».Κι εγώ από αυτό το βήμα είχα πει ότι οι Χημικοί, που κινδυνεύει το επάγγελμά τους, αντί να παίζουν μπάλα, πετάνε τη μπάλα έξω, κάνουν καθυστέρηση.

Ο Συνάδελφος, ο Σιραγάκης ο Γιώργος, είχε πει για την Κύπρο που έχει μία Υπηρεσία Ελέγχου ικανή και έχει στο στόχαστρο, κατά τη γνώμη του, τους καλαμαράδες. Δεν είναι ακριβώς έτσι, απλώς είναι η δουλειά τους και πρέπει να τη φέρουν σε πέρας.Εκτός από τα δύο που ανέφερες, ήταν και το μέλι, από το οποίο συνεχίστηκε η πορεία του Συναδέλφου του Νίκου του Κατσαρού θυματοποιημένου εκτός ¨ΕΦΕΤ¨. Και ήταν και η ψευδομονάδα σε ελλαδίτικο εμφιαλωμένο νερό, το οποίο, υποτίθεται, είχε ελεγχθεί και πήγε στην Κύπρο. Δυστυχώς για τον παραγωγό, έγινε και χημική και μικροβιολογική δοκιμή, όπως έλεγε και ο Οικονομίδης όταν ήταν Χημικός στο Γενικό Χημείο του Κράτους, ότι πρέπει να μπουν μικροβιολογικές δοκιμές στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το έκανε. Και αυτό είναι «το παράδειγμα της Ρόδου», για όσους γνωρίζουν, μέχρι που εκπαραθυρώθηκα το ’86 από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Μερικοί μιλάνε αφελώς. Έχεις κόντρα λέει με τον άλφα, με τον βήτα, με τον γάμα. Κόντρα τέτοια θα είχα, εάν έχει κόντρα ο βιαστής με το θύμα του. Κόντρα δεν υπάρχει.

Το 1978 στο αμφιθέατρο της ¨ΤΣΟΧΑ¨, ήμουν υπάλληλος ενός έτους στο Γενικό Χημείο του Κράτους και ήθελα να δουλέψω. Λέω εγώ τότε: «Να μην έρχονται οι διασαφήσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους και να τις παίρνουν χέρι με χέρι» και ακούω από το βήμα έναν παλαιότερο Συνάδελφο και λέει: «Μα τι λέει αυτός; Εμείς το έχουμε κρυφό». Από το μικρόφωνο ακούστηκε.

Ανεφέρθη κάποιος για το κακόμορφο βρέφος του ¨ΕΦΕΤ¨. Το βρέφος αυτό κακομόρφησε, γιατί το κακοποίησαν οι ενήλικες.

Μιλάμε για αποδυνάμωση του ¨ΕΦΕΤ¨ και καταγγέλλουμε τους άλλους κλάδους.Θυμάμαι τον Ευάγγελο τον Λάζο, ο οποίος και αυτός αδίκως εκπαραθυρώθηκε, να έρχεται στη Ρόδο, για να κάνει ενημέρωση για τον ¨ΕΦΕΤ¨ και είχε συμφωνήσει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να δουλέψουν μαζί και μου έλεγε με ποιο τρόπο τον αντιμετώπιζαν οι Συνάδελφοι, που δεν ήθελαν να συνεργαστούν με τον ¨ΕΦΕΤ¨, γιατί τα εργαστήρια, λέει, είναι δικά τους και όχι του λαού.

Και αν αποδυναμώσουμε τον ¨ΕΦΕΤ¨, που κατηγορούμε τους Γεωπόνους και τους Κτηνιάτρους, ποιος ο λόγος να ενδιαφερθούμε πού θα πάει; Την κηδεία του θα κάνουμε.

Αλλά ο ¨ΕΦΕΤ¨ ήταν μία αναγκαιότητα, διότι το Γενικό Χημείο του Κράτους ήταν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, όσο μπορούσε να δουλέψει. Όταν άρχιζαν να μπαίνουν στη διαδικασία άλλα πράγματα και τον παρεμπόδιζαν και από έξω και από μέσα, είπαμε να σταματήσουν οι συντεχνιακές διαμάχες, να γίνει μία επίσημη Αρχή ελέγχου, όπως είναι η EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY -ΕFSA- και όχι να αρχίσουμε αυτά τα φληναφήματα περί συντονιστικών γραφείων και θυρίδων διαμαρτυρίας, που θα είναι τότε ακριβώς, που με ένα φύσημα θα φύγει ο ¨ΕΦΕΤ¨.

Και αν φύγει ο ¨ΕΦΕΤ¨ από το Υπουργείο Ανάπτυξης -είχα πει ξανά από αυτό το βήμα- τότε δεν θα μείνει ούτε ρουθούνι Χημικού στο ελεύθερο επάγγελμα.Ο Συνάδελφος ο Μπαλαχούτης, με εξέφρασε περισσότερο με αυτά που είπε τελευταία για τον έλεγχο στις επιχειρήσεις τροφίμων. Εκεί είναι η διαδικασία των αυτοελέγχων και εκεί είναι ο ρόλος των Χημικών και αν δεν υπάρχει Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και υπάρχουν πέντε συναρμόδιοι, τρέχα γύρευε εσύ να δικαιολογηθείς σε άλλους πέντε ελεγκτές.

Αφού εδώ μιλάτε όλοι πολιτικά, θα πω κι εγώ μία κουβέντα.Είχα υπόψη μου να πω ότι μια και είμαι γνωστός, αν εκθείαζα το έργο του Σημίτη, που έκανε τον ¨ΕΦΕΤ¨, δεν θα παρεξηγιόμουνα, αλλά δεδομένου ότι τον έχουν διαγράψει από το Κόμμα, φοβάμαι μήπως με θεωρήσουν και προβοκάτορα, τώρα!

Πάντως, είναι έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης, πάνω στο οποίο πρέπει να στηριχθεί η νέα διακυβέρνηση του Κώστα του Καραμανλή, ο οποίος πιστεύω ότι πρέπει να στηριχτεί και να προχωρήσει για να αντιπαρατεθούμε, όπως λέει, με τη συντήρηση, τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια.

Τέλος, επειδή εκπροσωπώ τους Συναδέλφους στον ιδιωτικό χώρο των Εργαστηρίων, θέλω να παρακαλέσω, ευκαιρίας δοθείσης, να μην ακούγονται απαξιωτικοί λόγοι για τους Συναδέλφους που βγάζουν το μεροκάματο στον ιδιωτικό τομέα. Λες και οι υπόλοιποι έχουν γεννηθεί διορισμένοι, ή είναι, κατά το γαλαζοαίματοι, «κρατικοαίματοι»!Ο χώρος των Χημικών έχει αντικείμενο ύπαρξης και δουλειάς στον χώρο του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Tags: No tags

2 Responses