Σύμφωνα με την “Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων. (EFSA)”, αυξάνονται στην Ευρώπη τα κρούσματα λοιμώξεων από σαλμονέλα, λιστέρια και καμπυλοβακτηρίδιο.
Η καταπολέμηση των παθογόνων αυτών μικροοργανισμών επιτυγχάνεται με βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στην κουζίνα.
Τρόφιμα που θεωρούνται κύριοι φορείς των λοιμώξεων αυτών είναι τα αβγά, τα πουλερικά, χοιρινό, μη παστεριωμένο γάλα, τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση (κρύες σαλάτες), καπνιστά ψάρια.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, έχουν χάσει τη ζωή-τους 1500 άτομα από σαλμονέλα και 300 άτομα από λιστέρια.
Στο δημοσίευμα κατονομάζονται οι χώρες με τα περισσότερα περιστατικά, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η χώρα-μας.
Στο Αναλυτικό Εργαστήριο Ρόδου “Δημήτρης Ιω. Οικονομίδης” πραγματοποιείται κάθε χρόνο σημαντικός αριθμός δοκιμών για τα παθογόνα αυτά μικρβια, σύμφωνα με τη διαδικασία των αυτοελέγχων την επιχειρήσεων.
(Στο ΕΘΝΟΣ on line άρθρο του Χρ. Κολώνα)
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8477&pubid=2256774
Παρέμβαση Καραμανλή για ΕΦΕΤ και ηλιέλαιο (ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Παρασκευή, 16 Μαϊου 2008)
“ΕΝΤΟΛΗ για την πλήρη ενοποίηση των αρχών και διαδικασιών ελέγχου των τροφίμων και ποτών έδωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τις απρόβλεπτες διαστάσεις τις οποίες έλαβε η υπόθεση με το επιμολυσμένο ηλιέλαιο.
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε χθες για τους ελέγχους στα τρόφιμα.
Ο πρωθυπουργός έπειτα από ενημέρωση που είχε, χθες, από τον υπουργό, Χρ. Φώλια και τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Εμπορίου, Γ. Βλάχο, για τις εξελίξεις σε σχέση με τη νέα διατροφική κρίση, επέμεινε στην απόφασή του το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο των τροφίμων να τεθούν υπό τον ΕΦΕΤ που, μετά και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, θα πρέπει να λειτουργήσει στα πρότυπα της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.”
Αυτή ήταν η πρόθεση και επιθυμία του Καραμανλή. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με τους “υπηρεσιακούς παράγοντες” !!!