Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την πρόληψη και αποτροπή διάδοσης ασθενειών, (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), μειώθηκαν το 2010 οι περιπτώσεις σαλμονέλωσης σε ανθρώπους σχεδόν κατά 9%, παρουσιάζοντας πτώση ποσοστών για έκτο συνεχόμενο χρόνο. Μείωση εμφανίζει και ο αριθμός κρουσμάτων σε πουλερικά.
Η καμπυλοβακτηρίωση παραμένει η πιο συχνά παρουσιαζόμενη ζωονόσος σε ανθρώπους από το 2005, με διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων
Η έκθεση στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Κρατών μελών για πιθανά μέτρα προστασίας της υγείας των καταναλωτών