Για την απόσυρση δύο παρτίδων γκοργκοντζόλας, που παράγεται στην Ιταλία, κάλεσε η ΕΕ εξ αιτίας της παρουσίας του βακτηριδίου λιστέρια (Listeria monocytogenes) σε αυτό το τυρί. Το τυρί εισήχθη στη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία και τη Ρουμανία. (Δεν αναφέρεται η Ελλάδα στο δημοσίευμα).
Η μία παρτίδα τυριού έληγε στις 24 Απριλίου και η άλλη στις 2 Μαΐου, διευκρινίζουν οι αρχές.
Το βακτηρίδιο λιστέρια ευθύνεται για τη λιστερίωση, η οποία είναι μια σοβαρή μολυσματική νόσος με περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδων.
Η νόσος αυτή προσβάλλει κυρίως ευαίσθητες κατηγορίες ατόμων, όπως οι γυναίκες που κυοφορούν, οι ηλικιωμένοι, τα νεογέννητα και οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.