Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου, εκδήλωση με θέμα:
«Εκτίμηση Κινδύνου – Διαχείριση λεγεονέλλας σε εγκαταστάσεις προτεραιότητας»
Αρχικά, ο Δημήτρης Οικονομίδης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στις συνθήκες στη χώρα, αλλά και ειδικότερα στην τουριστική μας περιοχή οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα και την καλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Ακολούθησε η Εύη Οικονομίδου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του εργαστηρίου για το 2024.
Στη συνέχεια, ο προσκεκλημένος ομιλητής Χαράλαμπος Οικονομίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός, σύμβουλος υγιεινής και ασφάλειας και ειδικός εκτιμητής κινδύνου σε εγκαταστάσεις, ανέπτυξε το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης.
Με λεπτομέρειες από την μακρόχρονη εμπειρία του σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε εγκαταστάσεις και την περιγραφή εφαρμοσμένων πρακτικών τόνισε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής συστημάτων ποιότητας βασισμένων στις αρχές της εκτίμησης κινδύνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ότι η εφαρμογή εκτίμησης κινδύνου οδηγεί στην ελαχιστοποίηση ή και αποτροπή αστοχιών.
Ήδη, για το 2025, το Αναλυτικό Εργαστήριο Ρόδου “Δημήτρης Ιω. Οικονομίδης” έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια σε θέματα
- Ελέγχου και λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και αποβλήτων
- Υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
- Διαχείρισης νερών χρήσης, προστασία από λεγεονέλλα, έλεγχος και λειτουργία κολυμβητικών δεξαμενών
Η τουριστική περίοδος μόλις ξεκίνησε και υποστηρίζουμε και φέτος τις επιχειρήσεις για την αποτελεσματική και ποιοτική λειτουργία των εγκαταστάσεών τους.
Η εφαρμογή εκτίμησης κινδύνου σε εγκαταστάσεις είναι πλέον νομική υποχρέωση στις εγκαταστάσεις προτεραιότητας και κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν .
Το σοκ από την πανδημία του κωρονοϊού, για περισσότερο από 2 χρόνια ταλαιπώρησε τους Ανθρώπους, την Κοινωνία, την Παραγωγή, την Οικονομία, αλλά και οδήγησε στην οπισθοδρόμηση πολλών Ελευθεριών–μας και στην επικράτηση του συγκεντρωτισμού. Διευκόλυνε ακόμη «άλλους τρόπους παράκαμψης» της πραγματικής ποιότητας, και στην προσχηματική κάποιες φορές, τήρηση των Συστημάτων Ποιότητας.
Ο φόβος μπορεί να είναι έμφυτος. Αλλά και η χαρά της δημιουργίας! Η αγάπη προς την Ελευθερία! Ποιος θα επικρατήσει; Ο Ηρακλής είχε το δίλημμα να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο της Αρετής, ή τον ευκολότερο δρόμο της Κακίας. Αλλά η μάχη του καλού με το κακό, δεν τελειώνει ποτέ. Όταν κάνεις την επιλογή-σου, θα ξεκινήσεις με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία τον Αγώνα.
Εμείς, επί δεκαετίες, ως Αναλυτικό Εργαστήριο Ρόδου, αλλά και παλαιότερα, με διαφορετικές ιδιότητες, θεωρούσαμε αναγκαίο να πετυχαίνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό, με συνέπεια και επιμονή στις διαδικασίες ποιότητας, στην ειλικρίνεια, στην αποτελεσματικότητα και στο να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο.
Με την ελπίδα πως θα εξομαλυνθεί γρηγορότερα η επιδίωξη της «Ποιότητας, Υγιεινής & Ασφάλειας», πραγματοποιήσαμε και φέτος σημαντικό αριθμό ενημερωτικών εκπαιδευτικών εκδηλώσεων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης & κατάρτισης, όπως και την ετήσια ενημερωτική εκδήλωσή-μας στη Ναυαρχίδα του Ελληνικού Τουρισμού, τη Ρόδο. Θέμα της Εκδήλωσης, η ήδη νομοθετημένη, με πρόβλεψη έναρξης εφαρμογής της Νομοθεσίας το 2029, περί «Εκπόνησης Μελέτης Διαχείρισης Κινδύνου από τη Λεγεονέλλα», και φυσικά η εφαρμογή-της ώστε να επιτευχθεί η αυξημένη προστασία. Κεντρικός ομιλητής σε αυτήν, ο ειδικός μηχανικό Υγιεινής & Ασφαλείας κ Πάμπος Οικονομίδης. Με πλούσιο πεδίο δραστηριότητας και εμπειρίες σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική.
Η Ναυαρχίδα του Ελληνικού τουρισμού, η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα, χρειάζονται αξιόπιστες τοπικές λύσεις ποιότητας και θα εξακολουθήσουμε με τον ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αποτελεσματικότητα να είμαστε δίπλα σε όσους επιλέγουν την «Πραγματική Ποιότητα».
Γιατί, οι έλεγχοι πρέπει να είναι συστηματικοί, συχνοί και διαφανείς!
Οι Αυτοέλεγχοι δεν υποκαθιστούν τους Επίσημους Ελέγχους, και ούτε ταυτίζονται με αυτούς.
Η διαδικασία αυτοελέγχων συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών. Ο ρόλος των ιδιωτικών εργαστηρίων είναι καίριος. Η σημασία των αυτοελέγχων δικαιώνεται όταν υπάρχει ΚΑΙ επίσημος έλεγχος. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το «συγχωροχάρτι» θα ήταν πιο «χρήσιμο» και … οικονομικότερο.
Σύμφωνα με όσα έχουν επικρατήσει διεθνώς, ο Παραγωγός, και όχι ο Καταναλωτής, οφείλει να αποδείξει ότι το προϊόν δεν είναι ελαττωματικό! Το ίδιο ισχύει και για τις Υπηρεσίες.
Κάθε επιχείρηση που παράγει, διακινεί, προμηθεύει τρόφιμα ή ποτά, ή παρέχει υπηρεσίες, υποχρεούται να τηρεί σύστημα ποιότητας που να διασφαλίζει την υγιεινή και ασφάλειά-τους, τεκμηριωμένο με διαδικασία αυτοελέγχων..
Είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για περισσότερες διευκρινίσεις και τρόπους συνεργασίας για αμοιβαίο όφελος, επιδιώκοντας την «Ποιότητα, την Υγιεινή & Ασφάλεια» και τη διαρκή βελτίωση.
Συνοπτικά και όχι αποκλειστικά, προτείνουμε:
1. Ανάληψη από τους Φορείς επισήμου ελέγχου της υποχρέωσης πραγματοποίησης των επισήμων ελέγχων που προβλέπονται από τη Νομοθεσία, Ευρωπαϊκή ή και Εθνική. Έτσι, θα κρίνεται εν πολλοίς και η αξιοπιστία των ευρημάτων αυτοελέγχων!…
2. Να συμπληρωθούν οι διατάξεις – προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Η Νομοθεσία πρέπει να εξυπηρετεί τη Δημιουργικότητα και όχι τη χειραγώγηση και την ωφέλεια των γραφειοκρατών;
3. Να υπάρχει διαρκής διάλογος επιστημονικών Φορέων, Πανεπιστημίων, Καταναλωτικών κινημάτων ή και απλών ενδιαφερομένων Πολιτών για θέματα Ποιότητας, Υγιεινής & Ασφάλειας, συμφωνίας με προδιαγραφές, τροποποίηση διατάξεων κλπ ώστε να καταστεί πιο εύρυθμη αλλά και αποτελεσματική η αγορά παροχής υπηρεσιών δοκιμών.

