Η είδηση της πρόσφατης απόφασης της ΔΕΦΑ να επιλέξει τρεις εταιρείες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ενδιάμεση προμήθεια φυσικού αερίου προς την Κύπρο είναι συγκλονιστική, παράλογη σε ακραίο βαθμό, ακόμα σχεδόν προσβλητική για τη νοημοσύνη του λαού. Γίνεται ακόμη πιο απογοητευτικό ότι όλα είναι μυστικά και είναι αδύνατο να διαφανεί η λογική πίσω από αυτή την απόφαση. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή η απόφαση είναι εντελώς εσφαλμένη.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ήταν μια κακή ιδέα πριν από δέκα χρόνια, ήταν χειρότερη πριν από τρία χρόνια και σήμερα είναι καταστροφική, μόλις τέσσερα χρόνια πρoτου η Κύπρος να έχει στην διάθεσή της τα δικά της πλούσια κοιτάσματα.
Είναι πραγματικά πολύ απλό. Οι ανάγκες της Κύπρου (100 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αεριού την ημέρα) δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν μια εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην ξηρά ή υπερακτια. Η μόνη λογική επιλογή για την Κύπρο ήταν πάντα το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) και αν για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να «λειτουργησει”, τότε είναι πολύ καλύτερο η Κύπρος να παραμείνει στην χρήση ντίζελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρ’όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που συνέβη είναι ότι υπήρχαν δύο προτάσεις για συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) στην ΔΕΦΑ, και οι δύο απορρίφθηκαν χωρίς εξήγηση. Προφανώς δεν ήταν “πλήρης” ο φακελλος των ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Αυτό το οποίο η ΔΕΦΑ θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να επιβεβαιώσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου από την προφανή πηγή, το Ισραήλ, το οποίο προφανώς έχει επανειλημμένα «δειξει σε μας» ότι το φυσικό αέριο του είναι διαθέσιμο για μας.
Αν η απόφαση της ΔΕΦΑ θα είναι μια εγκατάσταση επαν-αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο έδαφος της Κύπρου, κάτι το οποίο θα χρειαστεί επενδύσεις που θα ανέλθουν σε 1 δισεκατομμύρια δολάρια τουλάχιστον, για μια διαρκεια έργου τεσσάρων χρόνων και διακίνηση 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, υπολογίζω ότι το κέρδος θα πρέπει να είναι 8,64 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, για να καταστεί βιώσιμη . Μια πλωτή μονάδα επαν-αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, που υπάρχει σήμερα σε μόλις δύο μέρη στον κόσμο και θεωρείται από πολλούς ως ακόμη μη δοκιμασμένη τεχνολογία, θα απαιτούσε μια επένδυση ύψους 4 δις. δολαρίων, και ακόμη και αν η διάρκεια ζωής του έργου επιμηκυνθεί στα 20 χρόνια, η απαίτηση κέρδους θα πρέπει να είναι 12,77 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι απαιτήσεις κέρδους, είναι πέρα από τα λειτουργικά έξοδα, η απόσβεση των λοιπών επενδύσεων, όπως οι εγκαταστάσεις υγροποίησης στην πηγή για την μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ξηρά. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ότι το φυσικό αέριο είναι δωρεάν. Το κόστος για τους Κύπριους καταναλωτές θα είναι εξωφρενικό και οι υπερβάσεις κόστους της επένδυσης που μπορούν να προβλεφθούν τώρα θα είναι τεράστιες.
Ποια εταιρεία θα ήταν πρόθυμη να το κάνει αυτό χωρις κανένα κέρδος; Είναι σαφές ότι όλη αυτή η υπόθεση «βρωμάει» από την αρχή.
Το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) από την άλλη πλευρά με μια επένδυση ύψους 300εκατ. δολαρίων θα απαιτούσε κέρδη $ 2,59 ανά εκατομμύρια Btu για να καταστεί βιώσιμο. Αυτό μεταφράζεται σε οφελος περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια την μέρα σε σχέση με την επιλογή μιας πλωτής μονάδας επαν-αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Χρήματα τα οποία θα επωφεληθεί ο Κύπριος καταναλωτής. Τίποτα περισσότερο δεν πρέπει να ειπωθεί.