Η ΑντιΜεταρρύθμιση σε έξαρση – Η περίπτωση των ιδιωτικών – ανεξάρτητων εργαστηρίων δοκιμών!

1. Πριν ελάχιστα χρόνια τα ιδιωτικά – ανεξάρτητα εργαστήρια δοκιμών δραστηριοποιόντουσαν περίπου υπό καθεστώς ημιπαρανομίας, και κυρίως όπου δεν υπήρχε κρατικό ενδιαφέρον, ή όπου οι ευθύνες επικίνδυνων δραστηριοτήτων “καλό θα ήταν να αναλαμβάνονται” από ιδώτες πχ τα γνωστά “gas free” – επικίνδυνα αέρια! Εξαίρεση τα οινολογικά εργαστήρια, λόγω ίσως της εποχικότητας της δραστηριότητας…

2. Οταν έγινε αντιληπτό πως το καθεστώς ημιπαρανομίας, με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν μπορούσε να συνεχισθεί, ανακοινώθηκε κάποια στιγμή η διαδικασία έκδοσης “αδειών” από το Γενικό Χημείο του Κράτους προς ιδιωτικά εργαστήρια, για “τήρηση ορθής εργαστηριακής πρακτικής”. Για ευνόητους λόγους, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ η διαδικασία…

3. Η διαδικασία διαπίστευσης επιβλήθηκε τελικά, (όπως και η ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων), όχι χωρίς υποσημειώσεις, μεθοδεύσεις από όσους ένοιωθαν να θίγονται οι αρμοδιοτητες αδειοδοτήσεων – ελέγχων κλπ.

4. Οι συντεχνιακές διαμάχες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την ύπαρξη αμερόληπτου και απρόσωπου μηχανισμού διαπίστευσης, οπότε μεθόδευσαν την παράλληλη διατήρηση αδειοδοτήσεων στο πεδίο δραστηριοποίησης από συγκεκριμένες υπηρεσίες του Κράτους, πράγμα που ήταν τόσο εξόφθαλμα αντιδεοντολογικό, ώστε να υπάρχει σε κάθε αυτόνομη διαδικασία αδειοδότησης, η φράση “εξαιρούνται τα Διαπιστευμένα Εργαστήρια” από την παράλληλη αδειοδότηση…Αυτό φυσικά δεν παύει να δημιουργεί συνθήκες δύο διαφορετικών διαδικασιών μη ισότιμων αλλά υπαρκτών, τη διαπίστευση και την αδιαφανή αδειοδότηση

5. Η διαιώνιση της κατάστασης αυτή, υποβαθμίζει το ρόλο των Διαπιστευμένων Ιδιωτικών – Ανεξάρτητων Εργαστηρίων Δοκιμών, και ταυτόχρονα διατηρεί εν λειτουργία άχρηστους – παρασιτικούς δημόσιους οργανισμούς, επί ζημία της ιδιωτικής δραστηριότητας. Αλλη μια περίπτωση ΑντιΜεταρρύθμισης…Οι πολιτικοί, κοινωνκοί, επιστημονικοί και λοιποί φορείς που ενδιαφέρονται να υπάρξει πρόοδος στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, δεν πρέπει να αδιαφορούν για θέματα τόσο κραυγαλέα αντιπαραγωγικά.

Tags: No tags

One Response