Αστικοφιλελεύθερη Δημοκρατία Vs Κρατισμός!

Συμμετοχή σε συζήτηση:

“…Δεν συμφωνώ με τους απολογητές του Κρατισμού, εκ του αποτελέσματος! Ανίκανοι & ανέντιμοι υπάρχουν παντού, αλλά εκεί όπου υπήρξε ολοκληρωτικός κρατισμός (υπαρκτός σοσιαλισμός) οι απλοί άνθρωποι υπέφεραν περισσότερο ενώ οι ολιγάρχες (νομενκλατούρα) θησαύριζαν Αντίθετα, στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, οι απλοί δημιουργικοί και παραγωγικοί πολίτες βελτίωσαν τις ζωές-τους ενώ οι αποτυχημένες ηγεσίες αποδοκιμάζονται συχνά. (Δυσκολότερα βέβαια σε περιπτώσεις συγκεκαλυμμένου ολοκληρωτικού κρατισμού, πχ Ελλάδα). Αλλά και εδώ δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η μείωση του Κράτους και η φιλελευθεροποίηση της Κοινωνίας και Οικονομίας…!”

Ζω στην Ελλάδα (σωματικά) από το 1970, αν και στην Κύπρο που γεννήθηκα τη “ζούσαμε καθημερινά ιδεατά…” Δεν έχω αντιληφθεί, από τότε που πάτησα το πόδι-μου, ελεύθερη οικονομία στην Ελλάδα, παρά μόνο μια πλήρη κρατικοποίηση της Κοινωνίας – Οικονομίας. Το ιδανικό του Έλληνα, είναι μια θέση στο Δημόσιο, που την επιδιώκει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο!

Έχει δημιουργηθεί ένα πλέγμα κρατισμού που προκαλεί ασφυξία σε κάθε δημιουργική – παραγωγική προσπάθεια. Οι “αδειοδοτήσεις” των πάντων πάνε σύννεφο. Μόλις πρόσφατα για παράδειγμα καταργήθηκε η άδεια ποδηλάτου!… Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων άρχισε από τα εύκολα – τους φορτηγατζήδες Φαρμακοποιοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κα, με την θεία χάρη του Κράτους, έχουν εξασφαλισμένα τα εισοδήματά-τους!

Η αστική τάξη, η ραχοκοκκαλιά μιας φιλελεύθερης κοινωνίας, είναι όπως προσφυώς έγραψε ο Νίκος Δήμου, η “χαμένη τάξη”. Οι φιλελεύθεροι αστοί δεν δίνουν ιδεολογικούς αγώνες, οι σοσιαλιστές “άλωσαν” το Κράτος, οι αριστεροί “κοιμούνται και ονειρεύονται” πότε θα δικαιωθούν οι … αγώνες-τους για να ενταχθεί η Ελλάδα στο παραπέτασμα, έστω και κατόπιν εορτής!…

Ενα κόμμα αυθεντικά φιλελεύθερο, (της μεσαίας αστικης τάξης), όχι “πολυσυλλεκτικό”, δηλαδή “και την πίττα γερή και το σκύλο χορτάτο”, με κοινοβουλευτική παρουσία, θα μπορούσε να εμποδίσει εκείνους που χρησιμοποιούν το Κράτος (και τον Κρατισμό) προς όφελος των ισχυρών και όχι των απλων πολιτών!…

Tags: No tags

Comments are closed.